Twardość drewna kominkowego

Twardość to bardzo istotna cecha charakteryzująca drewno i jedna z najważniejszych wartości dotyczących drewna opałowego.

Badana jest poprzez mierzenie oporu, jaki stawia drewno wgniatanym lub napierającym w jego powierzchnie ciałom.

Twardość wpływa między innymi na kaloryczność oraz łupliwość drewna.

Poniżej przybliżamy ten temat – zapraszamy do lektury.

Od czego zależy twardość drzew?

Twardość drewna zależna jest między innymi od rodzaju przekroju – największa jest w przekroju poprzecznym.

Czynniki, które wpływają na twardość drewna, to:

  • gatunek drzewa,
  • jego gęstość,
  • wilgotność (czym niższa, tym twardsze drewno),
  • rodzaj przekroju (czyli kierunku, w jakim układają się włókna).

Pod względem fizycznym twardość drewna jest jedną z najważniejszych cech tego surowca.

Ma ona wpływ zarówno na długość spalania się opału w kominku, jak i na przydatność danego rodzaju drewna, np. w przemyśle meblarskim.

Drewno miękkie (np. sosna) ma zdecydowanie mniejszą trwałość niż twarde gatunki drzew.

Z uwagi na mniejsze możliwości wykorzystania drewna sosny w porównaniu do twardych gatunków jej cena jest zazwyczaj niższa.

Twardość drewna a jego kaloryczność

Od twardości drewna zależna jest między innymi energia wykorzystywana do jego spalania, czyli kaloryczność drewna opałowego.

Większą wartość opałową mają gatunki drzew o twardym drewnie, niż te o drewnie miękkim.

Najwyższą wartość opałową posiada drewno grabu.

Ze względu na swoją twardość i gęstość spala się bardzo powoli i równomiernie, dając przy tym najwięcej ciepła spośród wszystkich gatunków drewna stosowanych do ogrzewania domów.

Klasy twardości drewna

Klasy twardości drewna wyróżnia się za pomocą metod pomiaru, najczęściej stosowane to: metoda Janki i metoda Brinella.

W zależności od stopnia twardości drewno możemy podzielić na:

  • drewno bardzo miękkie, np. osika, topola, wierzba, świerk, jodła;
  • drewno miękkie, np. brzoza, olcha, jawor, lipa, sosna, daglezja;
  • drewno średnio twarde, np. wiąz, orzech;
  • drewno twarde, np. dąb szypułkowy, jesion, grusza, jabłoń;
  • drewno bardzo twarde, np. buk, grab, dąb bezszypułkowy.

Twardość poszczególnych gatunków drzew

Twardość drewna jest trudna do ustalenia z uwagi na różne zmienne oraz niejednorodność struktury drewna.

Jest ona zależna nie tylko od gatunku, ale i od innych czynników.

Twardość poszczególnych gatunków można określić tylko przy zastosowaniu tej samej metody pomiaru.

Twardość drewna, które najczęściej stosowane jest jako opał kominkowy, opisaliśmy poniżej:

  • twardość topoli – drewno bardzo miękkie
  • twardość sosny – drewno miękkie
  • twardość olchy – drewno miękkie
  • twardość brzozy – drewno miękkie
  • twardość dębu szypułkowego – drewno twarde
  • twardość jesionu – drewno twarde
  • twardość klonu – drewno twarde
  • twardość drewna bukowego – drewno bardzo twarde 
  • twardość grabu – drewno bardzo twarde
  • twardość akacji (robinia akacjowa) – drewno bardzo twarde.

Twardość drewna dużym stopniu wpływa również na łupliwość tego surowca.

Czym twardsze drewno, tym przygotowanie szczap będzie wymagało więcej siły i będzie trudniejsze – jest to zależne od gęstości i budowy drewna.

 

Zostaw swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *